SKILLS FACTORY FUNDAMENTALS, un program complex de individualizare pentru excelență în baschet, proiectul antrenorilor de baschet, Marcel Țenter, și de pregătire fizică, Dragoș Curtifan, a anunțat o abordare nouă în lumea baschetului românesc: pregătire tehnică și fizică continuă, de lungă durată și monitorizată permanent, pe parcursul întregului an, fără a interfera cu programul competițional al sportivilor.

Proiectul presupune 150 de ore de antrenament pe parcursul unui an, împărțite în camp-uri de weekend sau mai lungi, pregătirea urmând să se realizeze în aceeași locație premium, sala Labradors din Târgu Mureș.

Despre SKILLS FACTORY FUNDAMENTALS, programul dedicat baschetbaliștilor din generațiile 2007 și 2008 din toată țara, aflăm mai multe detalii chiar de la cei doi antrenori.

Marcel Țenter: Este un program care oferă tinerilor baschetbaliști oportunitatea de a-și crește marja de progres, printr-un concept continuu de pregătire fizică și tehnică, de lungă durată și monitorizat permanent. Acest proiect vine ca o extensie a programului propriu de pregătire în cadrul echipelor lor și nu interferează cu acesta, datele de antrenament sunt alese astfel încât să nu fie probleme de prezență la propriul club.

marcel tenter min

Dragoș Curtifan: La Skills Factory Fundamentals volumul antrenamentelor și continuitatea acestora sunt completate de atenția la detalii, de dezvoltarea unor programe croite pe nevoile fiecărui sportiv, pe abilitățile și caracteristicile lui. Pentru monitorizarea continuă a progreselor fiecărui sportiv folosim cele mai moderne metode de analiză video. Faptul că sportivii revin la un interval regulat de timp în acest mediu de performanță, sub coordonarea acelorași antrenori, oferă un cadru propice dezvoltării, ajută atât antrenorul, care astfel cunoaște mai bine potențialul sportivului, dar îi este de folos și baschetbalistului. El va înțelege mai bine care îi sunt punctele slabe, unde trebuie să muncească mai mult și de ce îi cere antrenorul anumite lucruri.

dragos curtifan min

Marcel Țenter, despre ideea organizării unui astfel de program: Ideea acestui program vine ca o necesitate a baschetului juvenil în acest moment și ca o nouă oportunitate prezentată tinerilor sportivi. Noi credem că este bine ca, pe piața baschetbalistică din România, pe lângă programele organizate de Federația Română de Baschet, să existe posibilitatea ca orice copil dornic să muncească să aibă unde să să o facă.

Iată ce oferă, pe scurt, acest program micilor sportivi:

Dezvoltarea abilităților tehnice prin învățarea corectă a elementelor fundamentale: prinderea mingii, oprirea, aruncarea, driblingul, pasa, depășirea, etc.
Perfecționare tactică: spacing, jocul fără minge, linii de deplasare în teren în tranziția ofensivă și fast break, pozitionare în apărare la omul cu minge și la omul fără minge.
Pregătire fizică specifică baschetului și dezvoltare motrică: învățarea și perfecționarea abilităților motorii fundamentale.
Mental coaching: pregătire psihologică specifică.
Supraveghere individuală folosind cele mai moderne instrumente pentru monitorizare video și analiză individuală.
Consultanță și game coaching

Motivul pentru care s-au ales cele două generații de baschetbaliști (2007 și 2008) este faptul că la aceste categorii de vârstă sportivii nu au un program competițional atât de încărcat, sunt sub limita de vârstă cerută la programul Perform, organizat de Federație. În plus, Marcel Țenter este de părere că la această vârstă, impactul este deosebit de puternic asupra dezvoltării baschetbalistice a tinerilor jucători.

În alegerea sălii Labradors din Târgu Mureș au stat atât rațiuni organizatorice: permite asigurarea continuității programului pe termen lung, fără a exista pericolul schimbării locației din diverse motive, dar și din rațiuni ce țin de asigurarea unor condiții excepționale de antrenament, această sală fiind una dintre mai bune din țară, din punctul de vedere al dotărilor: FitLight, Concept2, kBox, Beast Sensor, Polar HR, TRX), parchet și panouri omologate FIBA LEVEL 1, umiditate automat controlată, loc ferit de soare.

Ca noutate, pentru camp-urile care se vor organiza pe parcursul anului există posibilitatea achiziționării de calupuri mai mici de ore de antrenament (individual pentru fiecare camp). Un camp presupune 10 ore de antrenament, însă pentru a asigura un progres cât mai mare sportivilor, recomandarea antrenorilor este înscrirea pentru un minm de 50 de ore. 

Programul presupune trei etape:

ianuarie – mai 2019: 1 camp de weekend/lună (total 50 de ore)
iunie-iulie-august 2019: 3 campuri de o săptămână (50 de ore)
septembrie – decembrie 2019: 1 camp de weekend/lună (50 de ore)

Primul camp va fi organizat în perioada 16-17 martie 2019 la Târgu Mureș, Sala Labradors.

Detalii despre camp-uri, dar și alte informații se pot obține de-aici  sau pe e-mail la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Despre cei doi antrenori:

Dragoș Curtifan este fost baschetbalist, manager de club și antrenor cu peste 20 de ani de experiență. Este antrenor de baschet certificat de către Federația Suedeză de Baschet, dar și de către Euroleague Basketball Institute Barcelona, fiind de asemenea absolvent a numeroase cursuri de specializare în Italia, Germania, Suedia, România. Este membru al National Strength & Conditioning Association - Colorado, USA.
Marcel Țenter este unul dintre cei mai de succes și mai experimentați antrenori de baschet români, carieră construită peste una la fel de fructuoasă ca și jucător. Este posesor al licenței FIBA Coach License Europe (cel mai înalt nivel de licențiere acordat de federația europeană de specialitate) și absolvent al mai multor clinic-uri de specialitate (Euroleague Mastermind Coaching Clinic Barcelona, Basketball Academy Belgrad, FIBA Europe Final 4 Euroleague Seminar Milano etc.).

Proiectul este susținut de BMW XCARS Mureș, partener de mobilitate.

sursa: SKILLS FACTORY FUNDAMENTALS

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Publicat în Sport

Despre noi

Clătește-ți ochii, mintea și sufletul cu altfel de informații!

Află tot ce mișcă în Cluj și alte orașe din Transilvania!

Te interesează altceva decât scandal, politică sau cancan? Atunci ești pe frecvența care trebuie! Ne propunem să-ți aducem în prim plan activități la care poți să fii și tu părtaș. Aici găsești informații despre aproape orice te-ar putea interesa.  

POINT COMMUNICATIONS SRL-D
CUI: 36079057
Cluj Napoca, Judetul Cluj, România
Mobil: +40 742.168.801
E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Instagram