Vârful Peak 5 - Saldim Peak – de 6374 m, este situat în zona Makalu din Himalaya și este un vârf izolat, tehnic și sălbatic. De aceea reușita celor doi români este cu atât mai remarcabilă.
”Deja epuizati de vântul care sulfa încontinuu și de temperaturile foarte scăzute am reușit să parcurgem creasta în 2-3 ore, ajungând pe vârf la ora 14.10, ora Nepalului. Nu am găsit nicio urmă că ar mai fi fost vreo expediție înaintea noastră. Ne-am îmbrățișat și ne-am strâns mâna de bucurie, eram primii oameni care priveau Tibetul din acel loc.” (Vlad Căpușan)
În timpul expediției alpiniștii au testat echipament 100% românesc, acesta făcând față, peste așteptări, la – 30 C și vânt de 90 km/oră.
”Sper ca expediția noastră să inspire și alte echipe din România, pentru a explora și a deschide rute noi în Himalaya și, astfel, să pună țara noastră în elita alpinismului mondial! Atât timp cât ai un vis, nimic nu e imposibil” a declarat alpinistul clujean Vlad Căpușan pe pagina sa de facebook.

Un vis care se alătură altor multe vise realizate de cei doi alpiniști și care demonstrează încă o dată că visele chiar se pot împlini dacă muncești mult pentru ele, dacă te dedici trup și suflet lor, dacă ești capabil să riști, dacă ieși din zona ta de confort și ajungi chiar în condiții extreme.
Multă lume se întreabă cum rezistă alpiniștii în condiții extreme, ce mănâncă sau cum dorm.

Zsolt Torok Zsolt Torok răspunde acestor întrebări printr-o postare pe facebook: ”Cortul folosit este cel mai ușor din lume și cântărește 1 kg. Este foarte mic și rezistă la furtuni datorită construcției speciale. Sacul de dormit este produs românesc dezvoltat în timp pentru ascensiuni extreme. Nahanny Timișoara produce acești saci care fac diferența mare în bagaj, de volum și greutate. În sac căldura este mare datorită corpului care produce energie, astfel, inclusiv gândurile bune contează, însă, afară respiratia se depune zub formă de zăpadă. Momentul critic este acela când urmează trezirea. Sacul și cortul ne oferă protecție, dar este o iluzie. În exterior sunt ghețarii, pereții, obstacolele vieții care urmează să fie trecute.”
Felicitări acestor iubitori ai muntelui și ai adrenalinei, succesul lor ne face mândri și ne demonstrează că totul este posibil.
Sursa foto: Vlad Căpușan si Zsolt Torok