Vârful Peak 5 de 6374 metri escaladat în premieră mondială de doi români: ”Ne-am îmbrățișat și ne-am strâns mâna de bucurie, eram primii oameni care priveau Tibetul din acel loc.” (Vlad Căpușan)
Alpiniștii Vlad Căpușan și Zsolt Torok au escaladat vârful Peak 5 de 6374 metri fără niciun ajutor, doar cu forțele proprii. Acest lucru îi clasează ca fiind primii oameni care reușesc să escaladeze acest vârf în astfel de condiții.

Vârful Peak 5 - Saldim Peak – de 6374 m, este situat în zona Makalu din Himalaya și este un vârf izolat, tehnic și sălbatic. De aceea reușita celor doi români este cu atât mai remarcabilă.

”Deja epuizati de vântul care sulfa încontinuu și de temperaturile foarte scăzute am reușit să parcurgem creasta în 2-3 ore, ajungând pe vârf la ora 14.10, ora Nepalului. Nu am găsit nicio urmă că ar mai fi fost vreo expediție înaintea noastră. Ne-am îmbrățișat și ne-am strâns mâna de bucurie, eram primii oameni care priveau Tibetul din acel loc.” (Vlad Căpușan)

În timpul expediției alpiniștii au testat echipament 100% românesc, acesta făcând față, peste așteptări, la – 30 C și vânt de 90 km/oră.

”Sper ca expediția noastră să inspire și alte echipe din România, pentru a explora și a deschide rute noi în Himalaya și, astfel, să pună țara noastră în elita alpinismului mondial! Atât timp cât ai un vis, nimic nu e imposibil” a declarat alpinistul clujean Vlad Căpușan pe pagina sa de facebook.

vlad capusan
Un vis care se alătură altor multe vise realizate de cei doi alpiniști și care demonstrează încă o dată că visele chiar se pot împlini dacă muncești mult pentru ele, dacă te dedici trup și suflet lor, dacă ești capabil să riști, dacă ieși din zona ta de confort și ajungi chiar în condiții extreme.

Multă lume se întreabă cum rezistă alpiniștii în condiții extreme, ce mănâncă sau cum dorm.

sac de dormit zsolt torok
Zsolt Torok Zsolt Torok răspunde acestor întrebări printr-o postare pe facebook: ”Cortul folosit este cel mai ușor din lume și cântărește 1 kg. Este foarte mic și rezistă la furtuni datorită construcției speciale. Sacul de dormit este produs românesc dezvoltat în timp pentru ascensiuni extreme. Nahanny Timișoara produce acești saci care fac diferența mare în bagaj, de volum și greutate. În sac căldura este mare datorită corpului care produce energie, astfel, inclusiv gândurile bune contează, însă, afară respiratia se depune zub formă de zăpadă. Momentul critic este acela când urmează trezirea. Sacul și cortul ne oferă protecție, dar este o iluzie. În exterior sunt ghețarii, pereții, obstacolele vieții care urmează să fie trecute.”

Felicitări acestor iubitori ai muntelui și ai adrenalinei, succesul lor ne face mândri și ne demonstrează că totul este posibil.

Sursa foto: Vlad Căpușan si Zsolt Torok
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Citit 589 ori Ultima modificare 25 Feb 2019
totcemiscă

Clătește-ți ochii, mintea și sufletul cu altfel de informații!

Află tot ce mișcă în Cluj și alte orașe din Transilvania! Te interesează altceva decât scandal, politică sau cancan? Atunci ești pe frecvența care trebuie! Ne propunem să-ți aducem în prim plan activități la care poți să fii și tu părtaș. Aici găsești informații despre aproape orice te-ar putea interesa.

Publicat în Lifestyle, Călătorii

Despre noi

Clătește-ți ochii, mintea și sufletul cu altfel de informații!

Află tot ce mișcă în Cluj și alte orașe din Transilvania!

Te interesează altceva decât scandal, politică sau cancan? Atunci ești pe frecvența care trebuie! Ne propunem să-ți aducem în prim plan activități la care poți să fii și tu părtaș. Aici găsești informații despre aproape orice te-ar putea interesa.  

POINT COMMUNICATIONS SRL-D
CUI: 36079057
Cluj Napoca, Judetul Cluj, România
Mobil: +40 742.168.801
E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Instagram