Sâmbătă, 8 iunie 2019 în comuna Roșia va avea loc prima ediție a festivalului ”Pe Pășune Fest”, între orele 10.00 și 23.00, în locul numit “Între râuri”, la intrarea dinspre Beiuș pe drumul spre satul Lazuri.
”Pe Pășune Fest” este un eveniment cultural care își propune să crească atractivitatea turistică a zonei comunei Roșia și a ecodestinației munții Pădurea Craiului așezând-o pe harta evenimentelor culturale din zona rurală. Evenimentul va îmbina în mod armonios tradiționalul și modernul în diverse forme de manifestare artistică.

Organizatorii doresc să ofere participanților un program interactiv de ateliere pe diverse teme și care se adresează tuturor categoriile de vârstă: ateliere meșteșugărești grupate sub denumirea de Școala de Meșteșuguri și susținute de meșteri locali, ateliere de artizanat, de creativitate artistică, de ritm și muzică, etc.
De asemenea, vor fi activități de animație pentru copii și programe de activități outdoor specifice zonei (cicloturism, speoturism, raffting, via ferrata, activități de corzi). În a doua parte a zilei, se vor pune în scenă obiceiuri tradiționale (nuntă și clacă) și piese de teatru nescris, iar seara va avea loc un concert susținut Vlad Vancea, Dafina Naiad, Iarba Fiarelor, trupa Corbu și Frații Jdieri.
În cadrul evenimentului se va organiza și un târg de produse locale și o zonă de promovare a artei culinare locale.

”După șapte ani de „Straiță Plină” ne-am gândit că suntem pregătiți să facem următorul pas și să mai creem un eveniment la Roșia. După șapte ani în care am promovat producătorii locali, ne-am hotărât să mergem un pic mai departe și să promovăm tot ce are de oferit colțul de Rai numit munții Pădurea Craiului: natură, cultură, tradiție și o stare de bine pe care nu o găsești oriunde. Ne-am gândit cum am putea să concentrăm cel mai bine într-o zi tot ce poate oferi acest tărâm de basm. Și am ajuns la concluzia că Roșia și Pădurea Craiului este în primul rând o trăire, un sentiment de libertate, de prosperitate și de împlinire. Această trăire vom încerca să v-o inducem în 8 iunie Pe Pășune. Haideți alături de noi, să vedem dacă reușim!” (Asociația Orizont Verde)

Iată și programul evenimentului:
Ora 10.00
Atelierele Școlii de meșteșuguri unde participanții se vor putea iniția în tainele, olăritului, al încondeiatului de ouă, al realizării zgărdanelor de mărgele, ateliere de croșetat, de pâslărit, de instrumente muzicale, de ritm. Standurile producătorilor locali care vă așteaptă cu produse locale tradiționale și standul de troc de carte, acolo unde doritorii își vor putea face schimb de cărți.
Ora 11.00
Iubitorii de aventură vor putea să exploreze peșterile din zonă sau peisajul bucolic pe bicicletă sau în căruță.
Ora 12.00
Program folcloric în care trei ansambluri folclorice bihorene vor pune în scenă obiceiuri tradiționale străvechi sau piese de teatru.
Ora 17.00
Tema produsului responsabil și a consumatorului responsabil va fi abordată de către conferențiar Paul Popovici și profesor conferențiar doctor Avram Fițiu.
Ora 18.00
Timp pentru muzică. Pe scena evenimentului vor performa artiștii Vlad Vancea și Dafina Naiad, precum și formațiile Iarba Fiarelor, Corbu și Frații Jdieri.

Participarea la toate atelierele și evenimentele artistice și culturale ale evenimentului este gratuită. De asemenea, în zona de desfășurare a evenimentului va exista o zonă de campare gratuită.
Și fiindca ziua e lungă, vizitatorii se vor putea așeza în zona Curții de Ospăț la o porție de sarmale clasice sau sarmale cu păsat, la o porție de bunătăți de vită Angus, la un păstrăv de pe valea Lazurilor, la un desert cu înghețată artizanală sau la o plăcintă pe lespede.

Evenimentul este organizat de Asociația Orizont Verde și GAL Pădurea Craiului în parteneriat cu Primăria comunei Roșia, CAPDD Bihor, AMD Bihor, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor și Centrul de Cercetări în Dreptul Proprietății Intelectuale „Aurelian Ionașcu” (Cluj-Napoca).

Mai multe detalii găsiți pe pagina de web a organizatorilor. 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Etichetat cu
totcemiscă

Clătește-ți ochii, mintea și sufletul cu altfel de informații!

Află tot ce mișcă în Cluj și alte orașe din Transilvania! Te interesează altceva decât scandal, politică sau cancan? Atunci ești pe frecvența care trebuie! Ne propunem să-ți aducem în prim plan activități la care poți să fii și tu părtaș. Aici găsești informații despre aproape orice te-ar putea interesa.

Publicat în Festivaluri

Despre noi

Clătește-ți ochii, mintea și sufletul cu altfel de informații!

Află tot ce mișcă în Cluj și alte orașe din Transilvania!

Te interesează altceva decât scandal, politică sau cancan? Atunci ești pe frecvența care trebuie! Ne propunem să-ți aducem în prim plan activități la care poți să fii și tu părtaș. Aici găsești informații despre aproape orice te-ar putea interesa.  

POINT COMMUNICATIONS SRL-D
CUI: 36079057
Cluj Napoca, Judetul Cluj, România
Mobil: +40 742.168.801
E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Instagram