În perioada 23-29 Iulie 2018 localitatea Rîșcani din Republica Moldova va găzdui expoziția de icoane dedicată Centenarului Marii Uniri ”Între Credință și Unire”. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Mureș în parteneriat cu Asociația Culturală Sfântu Gheorge.
Necesitatea proiectului derivă din contextul istoric al evenimentului: sărbătorirea a 100 de ani de la Marea Unire de la 1918. La realizarea acesteia, un rol hotărâtor l-a avut Biserica Ortodoxă Română și Biserica Greco Catolică, care au reușit să reprezinte interesele poporului.

”Icoanele propuse vor prezenta o notă de autenticitate atât prin modul lor de realizare cât și prin tematica abordată. În centrul proiectului se află crucea, care ne duce atât în trecut cât și în viitor. În trecut ne amintește de jertfa dar și de biruința mântuitorului, de  jertfa strămoșilor noștrii pentru libertate și unitate. Tot crucea , simbol al credinței și al speranței de mai bine ne proiectează într-un viitor mai bun și mai frumos”, a declarat autorul icoanelor și coordonatorul proiectului, Klara Pădurean.

Prin încadrarea icoanelor într-n cadru de forma crucii și renunțând la ramele obișnuite dreptunghiulare sau pătrate privitorul va fi transpus într-o dimensiune a credinței și a speranței. Totodată poiectul aduce în lumină sfinții români, mai puțin sau chiar deloc abordati în temele iconografice.

În aceeași perioadă, în localitatea de peste Prut, va avea loc și expoziția de portrete ”Personalități ale Marii Uniri”, cu lucrări realizate de artista Maria Mera, precum și o tabără de creație dedicată Centenarului având ca temă figura Sfântului Gheorghe. Și aceste două evenimente sunt organizate de Consiliul Județean Mureș în parteneriat cu Asociația Culturală Sfântu Gheorge, cu aportul Asociației Obșești ”Moștenitorii” din Republica Moldova și Parohia Ortodoxă ”Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Sângeorgiu de Mureș, județul Mureș.

sursa: informare de presă CJ Mureș
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
totcemiscă

Clătește-ți ochii, mintea și sufletul cu altfel de informații!

Află tot ce mișcă în Cluj și alte orașe din Transilvania! Te interesează altceva decât scandal, politică sau cancan? Atunci ești pe frecvența care trebuie! Ne propunem să-ți aducem în prim plan activități la care poți să fii și tu părtaș. Aici găsești informații despre aproape orice te-ar putea interesa.

Publicat în Expoziții

Despre noi

Clătește-ți ochii, mintea și sufletul cu altfel de informații!

Află tot ce mișcă în Cluj și alte orașe din Transilvania!

Te interesează altceva decât scandal, politică sau cancan? Atunci ești pe frecvența care trebuie! Ne propunem să-ți aducem în prim plan activități la care poți să fii și tu părtaș. Aici găsești informații despre aproape orice te-ar putea interesa.  

POINT COMMUNICATIONS SRL-D
CUI: 36079057
Cluj Napoca, Judetul Cluj, România
Mobil: +40 742.168.801
E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Instagram