Casa Vaida Voevod din Piața Ștefan cel Mare, de la numărul 18, găzduiește în perioada 1 august – 3 noiembrie , “The Art of Banksy”, expoziția neautorizată în care vei găsi peste 50 de lucrări – tablouri, picturi, obiecte 3D, clipuri video – ale celui mai mare artist graffiti al tuturor timpurilor, un erou al artei contemporane.
Emoționante, bulversante, dramatice, lucrările lui Banksy poartă în ele un fir roșu care te conduce, inevitabil, către o realitate limpede, dureroasă. Mesajele lui, arta sa, felul în care se manifestă, sunt o critică continuă la adresa lumii politice, a mișcărilor sociale violente, o critică adusă luptei pentru putere, războiului și consumerismului.

Dacă vei trece pragul expoziției s-ar putea să îți schimbi felul în care privești lumea.

CINE ESTE BANKSY?

Nu se știu foarte multe lucruri despre el. Se știe doar că e din Marea Britanie, născut în Bristol, în 1974. În rest, viața artistului este un adevărat mister sub numele de Bansky.

Unii îl consideră un bufon, alții un geniu artistic. Dar de la Bristol la Barcelona, din Sydney la San Francisco, singurul lucrul asupra căruia s-au pus toți de acord este că populariatea lui nu poate fi contestată. Este adorat de public și votat, recent, artistul vizual favorit al britanicilor, în urma lui în top, în mod incredibil, fiind Monet, Van Gogh, Da Vinci, Picasso și Dali. Revista Time l-a inclus printre cei mai influenți 100 de oameni din lume, un alt top în care numele Banksy – doar o semnătură, este în compania unor figuri foarte vizibile, celebre, precum Barack Obama sau Lady Gaga. Ca rege enigmatic și evaziv al artei stradale, Banksy are o putere unică: abilitatea de a ajunge la inima problemei și de a o aduce în fața opiniei publice, pentru a fi dezbătută, judecată. Și pentru asta, lucrările lui sunt vândute pentru milioane de euro. Este capabil să exprime, prin desenele lui, cu putere, poezie, energie și umor gânduri pe care noi nu avem curajul să le spunem cu voce tare, declarații politice controversate, șă înfățișeze conflicte și tragedii în lumina crudă a realității de multe ori incredibile. Orice perete, ușă de garaj sau stradă care poartă o lucrare de a sa, devine loc de pelerinaj turistic, este acel loc “de văzut”. Când primăria orașului Bristol, din Marea Britanie, locul de unde se presupune că este Banksy, a cerut locuitorilor să voteze dacă o lucrare a sa ar trebui ștearsă, un procent de nouăzeci și șapte la sută dinte locuitori nu a fost de acord, susținând că este un plus bine venit pentru orașul lor. Și nu numai. De fapt, lucrările lui Banksy sunt percepute ca daruri prețioase pentru peisajul urban global și chiar pentru colecțiile de artă. British Museum nu a putut rezista farmecului său și a adăugat lucrări semnate Banksy în colecția permanentă.

sursa: expozitiatheartofbansky.ro
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Etichetat cu
totcemiscă

Clătește-ți ochii, mintea și sufletul cu altfel de informații!

Află tot ce mișcă în Cluj și alte orașe din Transilvania! Te interesează altceva decât scandal, politică sau cancan? Atunci ești pe frecvența care trebuie! Ne propunem să-ți aducem în prim plan activități la care poți să fii și tu părtaș. Aici găsești informații despre aproape orice te-ar putea interesa.

Publicat în Expoziții

Despre noi

Clătește-ți ochii, mintea și sufletul cu altfel de informații!

Află tot ce mișcă în Cluj și alte orașe din Transilvania!

Te interesează altceva decât scandal, politică sau cancan? Atunci ești pe frecvența care trebuie! Ne propunem să-ți aducem în prim plan activități la care poți să fii și tu părtaș. Aici găsești informații despre aproape orice te-ar putea interesa.  

POINT COMMUNICATIONS SRL-D
CUI: 36079057
Cluj Napoca, Judetul Cluj, România
Mobil: +40 742.168.801
E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Instagram