Joi, 4 iulie, începe Jazz in the Park, un eveniment care depășește granițele muzicii și deschide larg porțile tuturor celor care doresc să petreacă timp de calitate, alături de prieteni. Jazz in the Park vine în acest an cu cele mai tari experiențe muzicale de până acum, cu o grămadă activități de testat, de trăit, de experimentat.
Timp de patru zile, peste 30 de trupe vor concerta pe cele patru scene din Parcul Central din Cluj-Napoca.

’’Este, zic eu, cea mai bună ediție Jazz in the Park de până acum, atât ca lineup, cât și ca program adiacent concertelor. Ne-am concentrat anul acesta să aducem cât mai multe activități care să aibă legătură cu muzica într-un fel sau altul, astfel încât să oferim publicului nostru experiențe complexe și de neuitat. Jazz in the Park rămâne un festival care aduce Parcul Central în atenția comunității clujene. Ne dorim ca oamenii să vină de cu dimineață și să nu plece până după 12.00 noaptea’’, a declarat Alin Vaida, directorul executiv Jazz in the Park.

Noutatea acestui an în materie de experiențe inedite la festival este proiectul Art in the Park. Trei instalații câștigătoare în urma concursului Art in The Park, din 40 de aplicații depuse, vor fi prezente în parc pe tot parcursul festivalului. Aleea centrală va găzdui avioane din structuri metalice care vor lumina și se vor conecta între ele prin wifi. O instalație interactivă va permite publicului activarea cele cinci simțuri importante. În zona de hamace, un leagăn cu efecte de lumini îi va aștepta pe cei care vor să se destindă și să simtă vibrația muzicii. Separat de cele trei proiecte câștigătoare la concurs, o altă instalație grandioasă va putea fi explorată la propriu la intrarea în parc, dinspre Opera Maghiară. Instalația numită Poarta Festivalului va avea o înălțime de 5 m, se va întinde pe toată aleea de la intrare, iar publicul poate urca pe ea sau trece pe sub ea. Va fi zona de ”meet point” a festivalului.
”Prin toate acțiunile pe care le facem ne dorim ca festivalul să aibă un beneficiu și pentru alții, iar Art in the Park este un cadru de exprimare pentru artiști.” (Alin Vaida, fondator Jazz in the Park).

Despre activitățile pregătite de organizatori, într-un material separat. Să vorbim despre muzică și despre lineup-ul festivalului, care se anunță cel mai bun de le începuturile festivalului și până acum.

De departe cea mai așteptată prezență la festival este Marcus Miller, considerat unul dintre cei mai influenți artiști ai vremii. După concertul de la Budapesta din 3 iulie va concerta pe scena principală la Jazz in the Park, în seara de joi, 4 iulie, în prima seară a festivalului, de la ora 21:00. Marcus Miller, compozitor, producător și instrumentist a colaborat cu artiști precum Bill Wither, Eric Clapton, Aretha Franklin, Elton John, Herbie Hancock, Bryan Feery. ”Tutu” este albumul care i-a adus două premii Grammy. Tehnica excelentă l-a inclus adesea în rândul marilor basiști ai muzicii jazz, R&B, fusion și soul. A contribuit la coloana sonoră a peste 20 de filme, ultimul fiind Marshall (2017). Laid Black este albumul cu care Marcus Miller vine la festival și va urca pe scenă alături de Alex Han (saxofon), Alex Bailey (tobe), Russel Gunn (trompetă), Julian Pollack (clape) și Jams Francies (clape).
După concert Marcus Miller este dornic să interacționeze cu publicul, fără limită de timp, așa că toți cei care doresc un autograf, să-i strângă mâna, să facă o poză sau pur și simplu să-l salute sunt încurajați să rămână după concert.

Toate concertele se vor ține în Parcul Central din Cluj-Napoca, iar intrarea este liberă. 4 scene vor fi amenajate în parc: Main stage, Alternative Stage, VRTW Stage (muzică direct pe vinyl, Vinyl Rum Tapas Wine), Midnight Stage ( Scena de la miezul nopții de la Casino va găzdui concerte care vor avea pianul ca protagonist).

Un alt concert pentru care organizatorii se bucură mult că l-au făcut posibil este cel al trupei Ghost-Note care va urca pe scenă vineri, 5 iulie de la ora 22,00. Proiect inițiat de cunoscuții percuționiști ai trupei Snarky Puppy, Robert Sput Searight și Nate Werth, trupa Ghost-Note va aduce în fața publicului muzica funk, o muzică prietenoasă cu influențe din zona de hip-hop și afrobeat. Membrii trupei au cântat alături de Prince, Snoop Dogg, Erykah Badu, Herbie Hancock.

Tot din zona de neratat sunt Judith Hill și Delvon Lamarr Organ Trio care vor concerta duminică seara pe scena principală.
Judith Hill, a devenit foarte repede o voce dorită de unii dintre cei mai prestigioși artiști ai lumii. Michael Jackson a ales-o pentru un duet ce urma să fie inclus în turneul This is It din 2009. A colaborat cu Stevie Wonder, Anastacia, Rod Stewart, Robbie Williams, Mike Oldfield, Josh Groban, Prince, și are un turneu cu John Legend.
Delvon Lamarr Organ Trio este o trupă înființată în 2015 care aduce un amestec perfect între soul, jazz, R&B și Rock’n’Roll.

Iordache, Zimbru, Bogdan Vaida, Andrei Puiu, Maru, Iorga sunt artiștii români a căror voci, instrumente, muzică se vor auzi la Jazz in the Park. Shai Maestro Trio, Chasool, Noya Rao, Alaska Snack Time, Festen, Ours Samplus, Malox, Ming, Fraktale și mulți alții vor urca pe scenele Jazz in the Park în perioada 4-7 iulie, la ediția cu numărul șapte.

Programul complet al festivalului se poate consulta aici.

Concertele sunt gratuite, dar publicul poate susține cele trei proiecte culturale care vor fi sprijinite prin Fondul Jazz in the Park, cumpărând un bilet neobligatoriu în valoare de 20 de lei. Biletele se pot cumpăra direct de la festival. Proiectele vizate în acest an sunt: Terapie prin Artă by Create, Act. Enjoy, Voucher Cultural – Centrul Cultural Clujean și Drama 5 – Reactor de creație și experiment. Detalii despre cele trei proiecte aici.

Paharul reutilizabil cu care publicul a făcut cunoștință anul trecut va fi prezent și în acest an. Publicul este încurajat să-l folosească și mai mult în acest an, contribuind astfel la reducerea numărului de pahare de unică folosință și odată cu asta la grija pentru natură. Paharul se poate cumpăra de la orice stand în schimbul sumei de 3 lei și se poate folosi pentru orice băutură, de câte ori se dorește. La final se poate rambursa sau se poate lua acasă, de ce nu.

Festivalul Jazz in the Park este organizat de Fapte, susținut de Primăria Cluj-Napoca și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, Consiliul Județean Cluj, Ministerul Culturii și Identității Naționale și Ministerul Afacerilor Externe. Jazz in the Park beneficiază de o finanțare în cadrul Sezonului România-Franța.
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Mai multe din această categorie: « Fericirea are chipul lor
Publicat în Editorial

Despre noi

Clătește-ți ochii, mintea și sufletul cu altfel de informații!

Află tot ce mișcă în Cluj și alte orașe din Transilvania!

Te interesează altceva decât scandal, politică sau cancan? Atunci ești pe frecvența care trebuie! Ne propunem să-ți aducem în prim plan activități la care poți să fii și tu părtaș. Aici găsești informații despre aproape orice te-ar putea interesa.  

POINT COMMUNICATIONS SRL-D
CUI: 36079057
Cluj Napoca, Judetul Cluj, România
Mobil: +40 742.168.801
E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Instagram