Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/r44385totc/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 763
Potrivit statisticilor, anual, locuitorii și firmele din România trimit aproape 270 milioane de tone de gunoi la depozitele de deșeuri, din care doar 13% sunt reciclate, deși aproape 80% din tot gunoiul din depozitele de deșeuri ar putea fi reciclat.
Colectarea selectivă/separată a deșeurilor a devenit obligatorie începând din 1 iulie 2019! 

Potrivit legii, containerele obișnuite, în care oamenii îşi aruncau până acum gunoiul, vor fi înlocuite cu pubele speciale pentru fiecare categorie de deșeu în parte: resturi menajere, hârtie, sticlă şi plastic și metal.
Firmele de salubritate trebuie să doteze punctele de colectare a deșeurilor cu recipient speciale pentru cele 4 fracții. Amenzile pentru firmele de salubritate care nu respectă regulile sunt între 20 000 - 40 000 lei. Aceleași amenzi se aplică și persoanelor juridice care nu se adaptează noilor reglementări. Cetățenii care nu se vor conforma regulilor, vor fi amendați cu până la 2000 de lei. Vor avea de plătit însă şi o taxă de salubritate mai mare cu 25%. În timp ce celorlalți le scade factura cu 25%.

Cum se face corect colectarea selectivă

PLASTIC/METAL
Se colectează în recipientul galben (blocuri), respectiv sacul menajer galben (case). Recipientele din plastic (PET-urile) se clătesc cu apă rece; ambalajele din plastic care nu se pot curăța se colectează la deșeurile reziduale.
DA: bidoane și cutii din plastic, pungi din plastic, ambalaje de protecție din plastic, jucării de plastic, doze de băuturi, cutii de conserve, cutiile TetraPack (cutii de lapte și suc), etc.
NU: produse combinate din metal și plastic, polistiren din construcții, cutii/bidoane cu resturi de vopsea, diluanți sau alte substanțe chimice periculoase, deșeuri medicale (de exemplu seringi folosite).

HÂRTIE/CARTON
Se colectează în recipientul albastru (blocuri), respectiv sacul menajer albastru (case).
DA: reviste, ziare, maculatură, plicuri; cutii, fotografii, cartoane de ouă, cutii de pizza, etc. (curate și uscate)
NU: hârtie și carton ce conțin reziduuri de mâncare, șervețele și hârtie bucătărie folosite, hârtie de ambalat lucioasă.

STICLĂ
Se colectează în recipientul verde (blocuri), respectiv sacul menajer verde (case). Ambalajele din sticlă se clătesc înainte de aruncare.
DA: ambalaje din sticlă (fără capac), borcane (fără capac), damigene, ambalaje din sticlă de la produse cosmetice etc.
NU: oglinzi, geamuri, produse din porțelan, ceramică, cristal/vase rezistente la căldură etc.

DEȘEURI REZIDUALE / AMESTECATE
Deșeurile reziduale sunt totalitatea deșeurilor care nu se pot recicla.
DA: resturi de mâncare (carne, lactate, vegetale, ouă), scutece de unică folosință, absorbante, reziduurile/excrementele animalelor de casă, conținutul sacului de la aspirator, mucuri de țigară, șervețele folosite, ambalaje foarte murdare, cioburi de ceramică și porțelan, veselă de unică folosință foarte murdară, cenușa de la sobe (dacă în afară de lemn se ard și cărbuni), resturi vegetale din curte (dacă sunt tratate cu pesticid), lemn tratat sau vopsit etc. 
NU: deșeuri textile, încălțăminte, pământ, nisip, pietriș, deșeuri de echipamente electrice și electronice și de baterii, acumulatori, componente ale autovehiculelor (piese din dezmembrări), anvelope, deșeuri din construcții și demolări, deșeuri voluminoase (mobilier, covoare, saltele, etc.)

CATEGORII SPECIALE DE DEȘEURI*

DEȘEURI VEGETALE
– provenite din toaletări arbori, arbuști, tuns gard viu, cosit iarbă etc.
→ La blocuri: Deșeurile vegetale rezultate din toaletarea spațiilor verzi aferente asociațiilor de proprietari (domeniul public) se depozitează pe spațiul verde, în zonă cu acces auto, cu respectarea perioadelor de toaletare și cu anunțarea Serviciului Spații verzi din cadrul Primăriei.
→ La case: Ridicarea acestora se va face de către operatorul de salubritate, contra cost, în baza unei solicitări.

DEȘEURI VOLUMINOASE – mobilier, covoare, saltele etc. Colectarea acestora se face cu titlu gratuit, în cadrul campaniilor de colectare, în baza unui program stabilit. În afara programelor stabilite colectarea se va face în baza unei solicitări, contra cost.

DEȘEURI TEXTILE – Îmbrăcămintea și încălțămintea uzată pot fi depuse în containerele Asociației Caritas - vezi harta containerelor din țară.

DEȘEURI DIN CONSTRUCȚII - Se ridică contra cost de către operatorul de salubritate, la solicitarea beneficiarului.

Deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) - Colectarea acestora se face cu titlu gratuit de operatorul de salubritate de la punctele gospodărești în baza unui program stabilit de primărie.
* Aceste informații sunt cu titlu de exemplu, vă rugăm să cereți informații exacte de la primăria localității în care aveți domiciliu.

BIODEGRADABILE

O fracție importantă, care nu se regăsește din păcate în lege, este cea a deșeurilor biodegradabile. Dacă locuiești la casă, din deșeuri biodegradabile poți obține în propria gospodărie compost, un excelent îngrășământ pentru plantele din jurul casei și pentru pământul din grădină.
DA: resturi de fructe şi de legume proaspete sau gătite, resturi de pâine şi cereale, zaţ de cafea/resturi de ceai inclusiv pliculețe, coji de ouă, coji de nucă, cenuşă de la sobe (când se arde numai lemn), rumeguş, fân şi paie, resturi vegetale din curte (frunze, crengi şi nuiele mărunţite, flori), plante de casă, bucăţi de lemn mărunţit, ziare, carton mărunţite - umede şi murdare, șervețele de hârtie.
NU: resturi de carne şi peşte, gătite sau proaspete, resturi de produse lactate (lapte, smântână, brânză, iaurt, unt, frişcă), ouă întregi, grăsimi animale şi uleiuri vegetale, excremente ale animalelor de companie, cenuşă de la sobe (dacă se ard şi cărbuni), resturi vegetale din curte tratate cu pesticide, lemn tratat sau vopsit.

Foarte important:
Recipientele reciclabile trebuie să fie goale, curățate de orice urme de mâncare sau lichide și uscate, înainte de a le arunca în containerele dedicate. Un articol murdar poate contamina un camion întreg, asigurați-vă că reciclabilele sunt goale, curate și uscate.
Odată ce cartonul sau hârtia intră în contact cu alimente sau lichide, nu mai poate fi reciclat!
Nu lăsați niciodată mai mult de o linguriță de lichid să rămână într-un recipient reciclabil! 

Un alt aspect important este monitorizarea autorităților și firmelor de salubritate și sesizarea Gărzii de Mediu în legătură cu (ne)respectarea legii colectării selective. Implicarea noatră ca cetățeni în acest sens va grăbi procesul de punere în aplicare a noilor reglementări care ne scapă de gunoaie. Declic a pregătit un model de sesizare adresată Comisariatului Gărzii de Mediu, pe site-ul lor există o hartă cu județele, nu trebuie să faci decât să intri pe județul dorit și să completezi sesizarea dacă observi o neregulă în legătură cu colectarea selectivă a deșeurilor. Vezi aici

Aceste informații, sunt informații pe care Declic le-a cuprins într-o secțiune specială pe pagina lor de web și pe care am dorit să vi le prezentăm și vouă, cititorilor noștri, în acest articol. 

sursa: declic.ro
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/r44385totc/public_html/templates/totcemisca/html/com_k2/templates/magazine/item.php on line 456
totcemiscă

Clătește-ți ochii, mintea și sufletul cu altfel de informații!

Află tot ce mișcă în Cluj și alte orașe din Transilvania! Te interesează altceva decât scandal, politică sau cancan? Atunci ești pe frecvența care trebuie! Ne propunem să-ți aducem în prim plan activități la care poți să fii și tu părtaș. Aici găsești informații despre aproape orice te-ar putea interesa.

Publicat în Diverse

Despre noi

Clătește-ți ochii, mintea și sufletul cu altfel de informații!

Află tot ce mișcă în Cluj și alte orașe din Transilvania!

Te interesează altceva decât scandal, politică sau cancan? Atunci ești pe frecvența care trebuie! Ne propunem să-ți aducem în prim plan activități la care poți să fii și tu părtaș. Aici găsești informații despre aproape orice te-ar putea interesa.  

POINT COMMUNICATIONS SRL-D
CUI: 36079057
Cluj Napoca, Judetul Cluj, România
Mobil: +40 742.168.801
E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Instagram


Warning: file_get_contents(https://api.instagram.com/v1/users/3563225255/media/recent/?access_token=3563225255.1677ed0.5f763826575942c6a81fc229c924ccda&count=12): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/r44385totc/public_html/components/com_sppagebuilder/addons/instagram_gallery/site.php on line 251