România are pe teritoriul său numeroase palate sau castele boierești asupra cărora s-a aşternut timpul şi de multe ori şi uitarea.
Palatele celebre ale României, pornind de la Palatul Culturii din Iaşi, Palatul Mogoşoaia, Castelul Bran, Castelul Corvinilor sau Castelul Peleș, sunt clădiri ce se bucură de o mare mediatizare şi au fost şi renovate.

Mai există însă, în România, palate spectaculoase ce sunt mai puţin cunoscute publicului larg: Palatul Ruginoasa, Palatul Brukenthal din Avrig, Castelul Iulia Hașdeu, Castelul Bibescu, de la Posada, sau Palatul Culturii, din Târgu-Mureş. Sunt monumente foarte bine conservate, însă nu foarte promovate pentru călători. Toate aceste palate au fost, la timpul lor, reşedinţe somptuoase, iar poveştile celor care le-au construit şi locuit trebuie cunoscute.

De aceea, Fundația Victoria și-a propus să facă întâlniri la care să prezinte publicului poveștile acestor palate și castele mai mult sau mai puțin cunoscute.

Iată câteva din curiozitățile despre aceste minunate locuri încarcate de istorie și artă:

Palatul Brukenthal din Sibiu este un palat construit între anii 1778–1788 în orașul Sibiu de baronul Samuel von Brukenthal, guvernator al Marelui Principat al Transilvaniei (1777-1787). El a fost înălțat în etape, cu scopul de a fi reședință oficială a baronului von Brukenthal și sediu al colecțiilor sale.

Castelul Posada a fost construit între anii 1842 și 1848 de către Gheorghe Bibescu (domnitorul Valahiei, cunoscut mai mult sub numele de Bibescu Vodă) într-un decor perfect, de poveste. Se dorea a fi un conac de vânătoare, construit asemeni multor case de munte, din piatră de râu. Abia mai târziu, la începutul secolului XX, conacul a fost extins și transformat în castelul de astăzi.

La temelia Castelului Peleş au fost depuse două pergamente într-un tub de sticlă, închis într-unul de plumb, împreună cu o colecţie de monede bătute în număr redus, cu chipul Domnitorului Carol. Pergamentele conţineau declaraţia de intenţie şi actul de fundaţie al Castelului Peleş.

Palatul Culturii din Târgu Mureș este una din cele mai reprezentative clădiri ale Belle Époque din Transilvania. Monumentul, ridicat între anii 1911-1913 prin eforturile primarului György Bernády, se impune atât prin decorația interioară, cât și prin cea exterioară.

Sunt locuri pe care merită să le vizităm și să le aflăm poveștile.

sursa: Fundatia Calea Victoriei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
totcemiscă

Clătește-ți ochii, mintea și sufletul cu altfel de informații!

Află tot ce mișcă în Cluj și alte orașe din Transilvania! Te interesează altceva decât scandal, politică sau cancan? Atunci ești pe frecvența care trebuie! Ne propunem să-ți aducem în prim plan activități la care poți să fii și tu părtaș. Aici găsești informații despre aproape orice te-ar putea interesa.

Publicat în Călătorii

Despre noi

Clătește-ți ochii, mintea și sufletul cu altfel de informații!

Află tot ce mișcă în Cluj și alte orașe din Transilvania!

Te interesează altceva decât scandal, politică sau cancan? Atunci ești pe frecvența care trebuie! Ne propunem să-ți aducem în prim plan activități la care poți să fii și tu părtaș. Aici găsești informații despre aproape orice te-ar putea interesa.  

POINT COMMUNICATIONS SRL-D
CUI: 36079057
Cluj Napoca, Judetul Cluj, România
Mobil: +40 742.168.801
E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Instagram