Doar 52 de hectare de viță de vie în două localități, Batoș și Lechința, un brand tânăr și un mare potențial: Crama Liliac. Aceste zone sunt cunoscute din vremuri străvechi pentru “terroir-ul” specific ce asigură un echilibru foarte bun între zahăr și aciditate.
Podgorii readuse la viață într-un tărâm binecuvântat cu soluri și climă reușesc să ofere iubitorilor de vinuri, arome alese și povești pe măsură. Este și povestea Cramei Liliac, poveste care a început în 2010 când austriacul Alfred Michael Beck a investit în trei etape, un total de 7,5 milioane de euro reușind să aducă brandul Liliac în topurile podgoriilor transilvănene iar vinurile produse aici să obțină premii importante atât în țară cât și în afară.

Alfred Michael Beck și oenologii Rudolf Krizan și Willi Opitz împreună cu alți specialiști recunoscuți în domeniul viticol, alături de o echipă entuziastă de marketing au lansat conceptul Liliac –The Wine of Transylvania. concept care se bazează pe vinuri de calitate superioară produse în cantități limitate, business-ul încadrându-se la categoria cramă-booutique.

Pornind în 2010 de la 14 hectare de teren viticol în localitatea Batoș (județul Mureș), plantațiile de viță de vie se întind acum pe o suprafață de 52 de hectare în cele două localități Batoș (38 de hectare) și Lechința (14 hectare). Aici se cultivă soiurile: Fetească Albă, Fetească Regală și Fetească Neagră (soiuri românești), Sauvignon Blanc, Merlot, Pinot Noir și Pinot Gris, Muscat Otonel și Chardonnay.

LILIAC (White, Red și Rose), Young Liliac (Young Fruity, Young Fresh, Young Liliac Rose) și Crepuscul sunt cele trei branduri de vinuri produse de Crama Liliac.

Despre Young Fruity (Sauvignon Blanc & Traminer) se spune că este un vin feminin. Aromele sunt fructate, cu note de piersică și trandafiri. Este un vin proaspăt recomandat cu preparate din carne gătite în stil clasic sau asiatic, cu salate ușoare sau paste cu sos alb.

Young Fresh (Sauvignon Blanc & Feteasca Albă) are culoarea galben pai și reflexii verzui cu arome de agrișe, citrice și note de mere verzi. Este un vin care se recomandă a fi servit lângă fructe de mare și pește.

Young Liliac Rosé (Fetească Neagră) are o culoare delicată somon, culoare specifică vinului rosé ușor. Aromele sunt de căpșuni, completate de note florale. Este recomandat ca aperitiv sau cu salate ușoare.

Toate cele trei variante sunt vinuri mai lejere și foarte tinere.

Crepuscul, în variantele Sauvignon Blanc cu Fetească Regală, Merlot cu Fetească Neagră și Gewurtztraminer, are la bază conceptul de “wine after work” și se adresează publicului larg. Producătorii au mizat pe afinitatea consumatorului urban de vinuri premium promovând spiritul aventuros și ideea de a ieși din tiparele cotidiene. Acest vin a fost pus în vânzare pentru magazinele Mega Image.

Cel mai special vin al Cramei Liliac este "Nectar de Transilvania", un vin recomandat pentru desert. Este special, în primul rând, datorită metodei care stă la baza obținerii lui, metodă unică în România. Este vorba despre metoda Schilfwein, una din cele mai complexe și de durată metode de vinificare.

Și pentru că fiecare vin are povestea lui, iată care este povestea Nectarului de Transilvania sau povestea unui gust dulce, după cum o numesc cei de la Crama Liliac:

”Pe scurt, povestea începe într-o toamnă târzie când am cules cu atenție ce a fost mai bun din strugurii Muscat Ottonel și i-am așezat cu grijă pe rogojini. În timpul iernilor blânde din Transilvania, acești struguri acumulează cu rabdare arome și zahăr, iar atunci când sunt suficient de stafidiți îi presăm. După o fermentație domoală în butoaie de stejar, Nectarul nostru, unic, ajunge la tine, dragă iubitorule de vin, ca un mesaj dulce într-o sticlă.”

Vedeta cramei este Titan Fetească Neagră 2013, cel mai scump vin din România în acest moment, având prețul de 500 de lei. Vinul se adresează colecționarilor și de aceea nu se găsește pe piață.

Acest vin a fost lansat în 2015, la cinci ani aniversari ai Cramei Liliac, alături de primul vin Orange Wine produs în România. Tot cu această ocazie au fost lansate și Pinot Noir Private Selection 2013, Merlot Private Selection 2013, Liliac Red Cuvée 2014 - cupaj de Fetească Neagră și Merlot.

Orange Wine - Orange Chardonnay Private Selection 2014 este un vin cu o culoare ușor portocalie cu tente de ocru. Vinul nefiind filtrat, este ușor tulbure și poate conține resturi de drojdii. Datorită perioadei lungi de macerare (șase luni) vinul are puternice arome de fructe coapte. Aceste arome sunt însoșite de tente de stejar, vinul fiind păstrat timp de opt luni în butoaie de stejar transilvănean. Se recomandă în asociere cu preparate din bucătăria mediteraneeană, bazată pe carne de pește dar este foarte potrivit și cu un preparat de piept de rață cu afine.

Ne bucurăm să vedem că pe listele de vinuri din meniurile localurilor sunt prezente din ce în ce mai mult vinurile românești. Spunând acest lucru am putea fi învinuiți de patriotism și ne asumăm acest lucru. Cu siguranță, vinurile românești merită promovate pentru savoarea, rafinametul, aroma, eleganța și îndrăzneala lor.

Vinurile românești și-au recâștigat locul pe care și-l merită și nu se opresc aici pentru că fiecare producător se află într-o continuă întrecere cu el însuși și cu ceilalți concurenți. Iar această întrecere mai ales cu ei înșiși aduce și mai mult rafinament cu fiecare sticlă de vin.
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
totcemiscă

Clătește-ți ochii, mintea și sufletul cu altfel de informații!

Află tot ce mișcă în Cluj și alte orașe din Transilvania! Te interesează altceva decât scandal, politică sau cancan? Atunci ești pe frecvența care trebuie! Ne propunem să-ți aducem în prim plan activități la care poți să fii și tu părtaș. Aici găsești informații despre aproape orice te-ar putea interesa.

1 comentariu

  • Link la comentariu Florin Tîrnavean Florin Tîrnavean 29 Dec 2016

    Am găsit pe acest site ştiri care mă interesează şi îmi place că aceste ştiri vin din multe domenii. Cred că fiecare îşi poate găsi aici categoria de informaţii care l-ar putea interesa.

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Despre noi

Clătește-ți ochii, mintea și sufletul cu altfel de informații!

Află tot ce mișcă în Cluj și alte orașe din Transilvania!

Te interesează altceva decât scandal, politică sau cancan? Atunci ești pe frecvența care trebuie! Ne propunem să-ți aducem în prim plan activități la care poți să fii și tu părtaș. Aici găsești informații despre aproape orice te-ar putea interesa.  

POINT COMMUNICATIONS SRL-D
CUI: 36079057
Cluj Napoca, Judetul Cluj, România
Mobil: +40 742.168.801
E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…