Mărțișorul, acest simbol al revigorării, al renașterii naturii și a noastră deopotrivă, este un dar minunat pe care îl putem face celor dragi, aducând odată cu el bucuria vieții, iubirea, prețuirea.
Aproape orice colț de stradă, stație de autobus, mall sau florărie abundă de mărțișoare. Unele, adevărate creații artistice, altele, mai puțin originale, însă toate fac parte din spectacolul începutului de primăvară și ne fac să ne oprim numărând în gând sau pe degete persoanele cărora dorim să le dăruim. Atunci când alegem mărțișorul e bine să ne gândim ce i se potrivește cel mai bine persoanei la care ne-am gândit sau să alegem mărțișorul în funcție de semnificația acestuia. Se știe deja, coșarul, trifoiul cu patru foi, potcoava, aduc noroc, ghiocelul semnifică puritate, gărgărițele sunt simbolul trezirii la viață.

Pe lângă mărțișoarele clasice, există azi o varietate de alte mărțișoare care pot fi cumpărate spre a fi date în dar: cercei, broșe, brățări sau pandantive. Creativitatea fiecăruia poate fi pusă la încercare în aceste zile iar mărțișorul ar putea lua diverse forme și semnificații.

Există multe legende și interpretări ale semnificației mărțișorului din cele mai vechi timpuri și până azi.

Iată câteva dintre ele:

În vechime, de 1 martie, mărțișorul se dăruia înainte de răsăritul soarelui, copiilor și tinerilor, atât fete cât și băieți.

Șnurul de mărțișor, alcătuit din două fire de lână răsucite, colorate în alb și roșu, sau în alb și negru, reprezenta unitatea contrariilor: vară-iarnă, căldură-frig, fertilitate-sterilitate, lumină-întuneric. Șnurul se lega la mână, sau era pus în piept.

Cu timpul, la acest șnur s-a adăugat o monedă de argint. Moneda era asociată soarelui. Mărțișorul ajunge să fie un simbol al focului și al luminii, deci și al soarelui.

La geto-daci anul nou începea la 1 martie. Astfel, luna Martie era prima lună a anului. Calendarul popular la geto-daci avea două anotimpuri: vara și iarna. Mărțișorul era un fel de talisman menit să poarte noroc, oferit de anul nou împreună cu urările de bine, sănătate, dragoste și bucurie.

Mărțișorul se purta de la 1 martie până când semnele de biruință ale primăverii erau instalate: se auzea cucul cântând, înfloreau cireșii, veneau berzele sau rândunelele. Când aceste semne erau evidente, mărțișorul se lega de un trandafir sau de un pom înflorit, ca să aducă noroc și belșug în casele oamenilor. Dacă cineva își punea o dorință în timp ce atârna mărțișorul de pom, aceasta s-ar fi împlinit numaidecât. La începutul lunii aprilie, într-o mare parte a satelor României, pomii sunt împodobiți de mărțișoare.

O altă tradiție spune că, după ce era purtat la piept, mărțișorul se arunca în direcția de unde veneau păsările călătoare, rostindu-se: "Ia-mi negrețele și dă-mi albețele".

Să aveți parte de mărțișoare inspirate, oferite cu drag și de o primăvară minunată!
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
totcemiscă

Clătește-ți ochii, mintea și sufletul cu altfel de informații!

Află tot ce mișcă în Cluj și alte orașe din Transilvania! Te interesează altceva decât scandal, politică sau cancan? Atunci ești pe frecvența care trebuie! Ne propunem să-ți aducem în prim plan activități la care poți să fii și tu părtaș. Aici găsești informații despre aproape orice te-ar putea interesa.

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Despre noi

Clătește-ți ochii, mintea și sufletul cu altfel de informații!

Află tot ce mișcă în Cluj și alte orașe din Transilvania!

Te interesează altceva decât scandal, politică sau cancan? Atunci ești pe frecvența care trebuie! Ne propunem să-ți aducem în prim plan activități la care poți să fii și tu părtaș. Aici găsești informații despre aproape orice te-ar putea interesa.  

POINT COMMUNICATIONS SRL-D
CUI: 36079057
Cluj Napoca, Judetul Cluj, România
Mobil: +40 742.168.801
E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…