Tășuleasa Social și-a propus să amenajeze un drum care va porni de la Drobeta-Turnu Severin și va străbateTransilvania până la Putna. Traseul se numește Via Transilvanica și va avea aproape 1000 de km care dezvăluie 2.000 de ani de istorie a Transilvaniei. 
Acest drum propune iubitorilor de călătorii o explorare a frumuseților acestei țări, a culturii și istoriei, a întâlnirii cu natura, altfel decât o puteau face până acum, respectiv doar cu mașina. De această dată, cei de la Tășuleasa Social ne vor demonstra că putem străbate țara pe jos, cu bicicleta ori călare și ne vom putea folosi și de tren sau autobuz la nevoie.

”Via Transilvanica este un drum curajos fiindcă ne face să redescoperim repere și să vorbim despre cine suntem noi cu adevărat, de la firul de iarbă de la malul Dunării până la crestele munților.”

Va exista un ghid foarte bine pus la punct care va indica traseele, va oferi informații despre posibilitățile de cazare și despre drum, va pune la dispoziție hărți și multe alte informații extrem de utile într-o călătorie: puncte cu apă potabilă, farmacii, magazine, camping, cabinet medicale, etc.  În orice loc te afli vei putea știi la ce distanță ești de următorul obiectiv.

Drumul va fi marcat cu borne kilometrice din andezit cu săgeată portocalie și albă, logo Via Transilvanica, indicatoare la intersecții și treceri de pietoni, indicatoare cu alte specificații.

Cei de la Tășuleasa Social ne asigură că nu este obligatorie o condiție fizică excepțională pentru a putea parcurge Via Transilvanica, dar trebuie să ținem cont de un echipament potrivit, în perioadele foarte calde de hidratarea corectă și în cele ploioase, de protejarea corespunzătoare.

Traseul se va putea face intregral, dar și pe etape după puterea și dorința călătorului. Parcurgerea în totalitate presupune câteva săptămâni, iar parțial câteva zile.

Drumul Transilvanica însumează 7 trasee, și acoperă cele zece județe pe care le străbate: Suceava, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Brașov, Alba, Sibiu, Hunedoara, Mehedinți și Caraș-Severin.

Sâmbătă, 29 septembrie a fost pusă în funcțiune prima porțiune de traseu de 134 de km, cuprinzând județul Bistrița. Acest traseu și toate informațiile de care e nevoie pot fi consultate în "Ghidul drumeţului pe Via Transilvanica"  pus la dispoziție de coordonatorii proiectului. 

Iată cele 7 trasee ale drumului Transilvanica:

Traseul Cerna are o lungime de 191 de km și parcurge peisaje spectaculoase, de la malul Dunării la Munții Cernei, trecând prin Parcul Național Domogled, unul din cele mai spectaculoase din țară.
Terra Daco Romana, de aproximativ 98 de km, descrie ținutul în care sunt concentrate repere ale istoriei dacilor și romanilor. Cuprins între Orăștie și Ulpia Traiana Sarmisegetusa.
Valea Mureșului este și el un loc plin de istorie. Traseul propus acoperă zona Blaj - Orăștie, trecând prin Alba Iulia, locul Marii Uniri. Este un traseu de aproximativ 122 km.
Terra Saxonia, cu o lungime de 125 km, este porțiunea de traseu ce parcurge zona locuită odinioară de sași. Tradițiile și obiceiurile sașilor merită cunoscute pentru a putea înțelege mai bine influența pe care au avut-o asupra întregii Transilvanii.
Terra Siculorum este cel de-al cincilea traseu al Via Transilvanica. Cei 88 de km ai traseului traversează teritorii locuite de secuii mândri care au contribuit la ceea ce este Transilvania de azi.
Regiunea Călimani este cea mai lungă dintre cele 7 regiuni, cu o lungime de 142 km. Via Transilvanica trece în această zonă prin munți și ne arată că asprimea locului a învățat oamenii să se adapteze în fața naturii și a vremurilor.
În nordul țării, Bucovina este o punte de legatură între Transilvania și Moldova. Călătorul va descoperi pe traseul de aproximativ 133 km zone pitorești și monumente de istorie unice în lume.

Oricine poate spijini acest proiect minunat pe care Tășuleasa Social s-a angajat că-l va oferi iubitorilor de mișcare în natură. Află de-aici cum poți contribui și tu!

Tășuleasa Social este o organizație neguvernamentală care desfășoară acțiuni cu caracter educațional, social, de mediu, cultural.

sursa foto: Tășuleasa Social (pagina facebook)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Publicat în Info regionale

Despre noi

Clătește-ți ochii, mintea și sufletul cu altfel de informații!

Află tot ce mișcă în Cluj și alte orașe din Transilvania!

Te interesează altceva decât scandal, politică sau cancan? Atunci ești pe frecvența care trebuie! Ne propunem să-ți aducem în prim plan activități la care poți să fii și tu părtaș. Aici găsești informații despre aproape orice te-ar putea interesa.  

POINT COMMUNICATIONS SRL-D
CUI: 36079057
Cluj Napoca, Judetul Cluj, România
Mobil: +40 742.168.801
E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Instagram

Top