LACUL LEBEDELOR de PIOTR ILICI CEAIKOVSKI, un spectacol de balet realizat cu sprijinul Fundației Culturale ,,Simona Noja” va fi pus pe scena Operei Române din Cluj-Napoca, în data de 8 noiembrie, de la ora 18,30.
DISTRIBUȚIE
FLAVIU MOGOȘAN - Dirijor
VASILE SOLOMON - Regia şi Coregrafia, adaptare după Lev Ivanov
MIHAI VĂLU - Scenografia
ANDREEA JURA/ DOINA ANAMARIA FLOREA - Odette-Odile
DAN HAJA/ MIRCEA MUNTEANU - Siegfried
LUCIAN BACOIU - Rothbart
MIRCEA MUNTEANU/ ANDREA DI FELICE - Bufonul
MARIUS TODA - Profesorul de dans
DANEILA DĂRGUȘIN - Regina mamă
ADELINA FILIPAȘ, DOINA ANAMARIA FLOREA, AUGUSTIN GRIBINCEA - Pas de trois
ORCHESTRA, SOLIȘTII ŞI ANSAMBLUL DE BALET AL OPEREI NAŢIONALE ROMÂNE CLUJ-NAPOCA
PARTICIPĂ UN GRUP DE ELEVI DE LA LICEUL DE COREGRAFIE ŞI ARTĂ DRAMATICĂ „OCTAVIAN STROIA” CLUJ-NAPOCA
PAVEL ROTARU, BORIS NEBYLA - Preluare regie și coregrafie, adaptare după Lev Ivanov
DAN LUPEA - Regie scenă culise

Câteva informații despre Baletul în patru acte pe un libret de Vladimir Beghicev și Vasili Geltzer:

În ciuda temerilor contemporanilor că predilecția pentru balet a compozitorului rus Piotr Ilici Ceaikovski (1840 – 1893) avea să îi afecteze considerabil reputația de simfonist, tocmai talentul simfonic a constituit principala resursă a compozitorului în promovarea genului, odată cu transformarea muzicii din simplu suport al parcursului coregrafic într-o componentă expresivă de mare importanță în transmiterea mesajului artistic.
Se spune despre unele întâlniri că sunt scrise în stele – așa se crede și despre cea dintre compozitorul Piotr Ilici Ceaikovski (1840-1893) cu Marius Petipa – dansatorul și coregraful francez de renume mondial, care a condus pentru câteva decenii compania de balet a Teatrului Mariinski – și Lev Ivanov – asistentul acestuia. Momentul istoric al intersecției celor trei s-a materializat în magia a trei capodopere ce aveau să devină legendare: Lacul lebedelor, Frumoasa din pădurea adormită și Spărgătorul de nuci.
Primul dintre balete, Lacul lebedelor, unul dintre cele mai îndrăgite și apreciate titluri ale tuturor timpurilor, avea să marcheze numele compozitorului rus pentru totdeauna, conferind școlii de balet ruse grația artei coregrafice.
Clasica poveste a baletului, inspirată dintr-o veche și fascinantă legendă rusă, ce o urmează pe delicata prințesă Odette, blestemată de un geniu malefic să se transforme în lebădă și fermecătorul prinț Siegfried, a cărui iubire sinceră reușește să spulbere vraja, a traversat generații, timp și spațiu, regăsindu-se azi în repertoriul tuturor marilor teatre ale lumii ca simbol al purității și feminității.
Premiera actualei montări a avut loc pe scena lirică de la Cluj Napoca în luna februarie 2016, aducând în fața publicului decoruri impresionante, realizate de unii dintre cei mai apreciați artizani chinezi, cu ocazia turneului susținut de Ansamblul de balet al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca în China, în lunile septembrie-octombrie 2015. Același spectacol a fost prezentat de artiștii Operei clujene, în premieră națională, într-un eveniment excepțional, pe o scenă special amenajată pe Lacul Chios al Parcului Central din Cluj-Napoca, unde glisarea lebedelor a prins un contur cu adevărat magic.
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
totcemiscă

Clătește-ți ochii, mintea și sufletul cu altfel de informații!

Află tot ce mișcă în Cluj și alte orașe din Transilvania! Te interesează altceva decât scandal, politică sau cancan? Atunci ești pe frecvența care trebuie! Ne propunem să-ți aducem în prim plan activități la care poți să fii și tu părtaș. Aici găsești informații despre aproape orice te-ar putea interesa.

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Despre noi

Clătește-ți ochii, mintea și sufletul cu altfel de informații!

Află tot ce mișcă în Cluj și alte orașe din Transilvania!

Te interesează altceva decât scandal, politică sau cancan? Atunci ești pe frecvența care trebuie! Ne propunem să-ți aducem în prim plan activități la care poți să fii și tu părtaș. Aici găsești informații despre aproape orice te-ar putea interesa.  

POINT COMMUNICATIONS SRL-D
CUI: 36079057
Cluj Napoca, Judetul Cluj, România
Mobil: +40 742.168.801
E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…