Se apropie sărbătorile... toată lumea se gândeşte ce bunătăţi să prepare sau să comande (persoanele foarte ocupate). Ne învăluie parcă mirosul specific doar la gândul că vin sărbătorile. Ne gândim la meniul de sărbători, facem lista de cumpărături și ne amintim cu drag de sarmalele făcute de bunici, de cozonacul cu nucă sau de prăjitura preferată.
Însă, multă lume se întreabă ce ar trebui să facă astfel încât să nu depună kilograme în această perioadă sau să evite problemele digestive care pot să apară.

Sărbătorile sunt un prilej de bucurie, de apropiere de cei dragi, un prilej de a ne întâlni şi a socializa, un prilej de a respecta ceea ce a mai rămas din tradiţii, tradiţii din care fac parte şi bucatele care le asezăm pe masă. Nu trebuie să renunţăm la obiceiurile noastre cu atât mai mult cu cât asistăm în ultima perioadă la o latură mult prea comercială a ceea ce înseamnă orice sărbătoare. Cred, însă, că ar trebui să fim moderaţi pentru evita problemele digestive care pot să apară și a ne bucura pe deplin de sărbători.

Spun, şi repet de multe ori, că nu există aliment „bun” sau aliment „rău”, există cantităţi din alimente care ne fac bine şi cantităţi din alimente care ne fac rău.

Pentru persoanele care se află într-un proces de slăbire obiectivul în timpul acestei perioade ar trebui să fie acela de a-şi menţine greutatea, prin urmare, atunci când se află la masă împreună cu familia sau cu prietenii pot să guste din bucatele de pe masă, dar trebuie să aibă grijă la cantitatea ingerată.

Există şi câteva trucuri de care putem să ţinem cont pentru a nu câştiga prea mult în greutate sau pentru a ne feri de indigestii (mai predispuse la aceste indigestii sunt persoanele care au ţinut post).

Trucuri:
  • Alegeți-vă singuri bucata de carne (mai slabă) pentru sărmăluțe și cereți măcelarului să o macine în fața dumneavoastră sau o tocați acasă. Eliminaţi astfel o parte din grăsimea nedorită.
  • Smântana folosită poate avea un conţinut mai scăzut de grăsimi (10-12%) sau puteți alege un iaurt cremos fără a simţi o diferenţă prea mare.
  • Consumaţi cu moderaţie salate care conţin maioneză (salată de boef, salată de vinete, de ciuperci); uleiul, care nu este în cantităţi neglijabile, ne aduce un număr mare de calorii.
  • Alături de friptură preferaţi ca şi garnitură legume gătite (la cuptor, sote), crude sub forma de salată sau murături (atenţie la persoanele cu hipertensiune arterială). Încercaţi să evitaţi cartofii nu pentru că nu este bună combinaţia de cartofi cu carne, ci, pentru că, de obicei mâncăm: pâine la aperitiv, orez în sărmăluţe, probabil vom gusta şi din cozonac sau dintr-o altă prăjitură, deci, avem pe masă suficienţi carbohidrați, care, mâncaţi în exces se vor depune sub formă de... grăsime.
  • Încercaţi să nu mâncaţi toate produsele tradiţionale la o singură masă (ar fi foarte multe calorii). Dacă mâncăm friptură la amiază alături de câteva aperitive putem să lăsăm sărmăluţele pentru urmatoarea masă. O felie de cozonac poate fi mâncată şi dimineaţa la cafea...
  • Dacă simţiţi că aţi exagerat la o masă, poate ar fi bine să porniţi pe jos la colindat (şi am mai bifa o tradiţie) sau la o plimbare pentru a mai consuma din caloriile ingerate.
  • Aveţi grijă la cantitatea de alcool, care, pe lângă caloriile care le aduce, ne face să mâncăm mai mult prin dezinhibiţia pe care o produce.
  • Limitaţi-vă în a gusta din prăjituri şi alegeţi-le pe cele mai simple.
  • Cei cu hipertensiune arterială (o afecţiune des întâlnită) trebuie să fie atenţi la consumul de sare care poate fi mult prea crescut în această perioadă.

Să aveţi sărbători fericite, fără deranjamente digestive!

Sorina Adam
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Sorina Adam

Cabinet: P-ța Mărăști bl. 3, ap. 59, Cluj-Napoca
E-mail: sorina.adam@gmail, Telefon: 0723.141.078

Website www.sorina-adam.ro

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Despre noi

Clătește-ți ochii, mintea și sufletul cu altfel de informații!

Află tot ce mișcă în Cluj și alte orașe din Transilvania!

Te interesează altceva decât scandal, politică sau cancan? Atunci ești pe frecvența care trebuie! Ne propunem să-ți aducem în prim plan activități la care poți să fii și tu părtaș. Aici găsești informații despre aproape orice te-ar putea interesa.  

POINT COMMUNICATIONS SRL-D
CUI: 36079057
Cluj Napoca, Judetul Cluj, România
Mobil: +40 742.168.801
E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…